Deze klassieke muziek helpt je goede studieresultaten te behalen.
Is muziek een goede leerhulp?
Veelal wordt het advies aan scholieren en studenten gegeven geen muziek te luisteren tijdens het studeren. Je zou je niet kunnen concentreren, alleen maar afgeleid zijn en dus niet kunnen onthouden. Maar is dit terecht? Dat blijkt dus volledig af te hangen van de persoon. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te zijn. Waar de een kiest voor studeren met muziek, kan de ander absoulte stilte verkiezen. En het hangt ook van het soort leerwerk af, hoe ingwikkelder hoe stiller blijkt een terugkerende conclusie. Overigens, inmiddels is vastgesteld dat werken in een ruimte waar ook andere aan de slag zijn, een goede invloed heeft op zowel je creativiteit als je produktiviteit. Afleiding hoeft niet per se in je nadeel te zijn. Hoe zou dat nu zijn met klassieke muziek?
Heeft muziek geen invloed?
Maar wat doet het luisteren naar muziek dan met je? Ten eerste, je zal naar muziek luisteren die je een goed of positief gevoel geeft waardoor het makkelijker of leuker kan zijn de stof te bestuderen. Het kan je ook helpen juist geen last te hebben van zaken die je van het studeren kunnen afleiden. Getooid met koptelefoon sluit je je af van de buitenwereld. Daarnaast is het ook goed je zo nu en dan te ontspannen en daar is muziek een ideaal hulpmiddel voor. Van de andere kant, als je muziek draait waarop je luidkeels gaat meezingen zal de mate van ondersteuning als sneeuw bij een zomerzon verdwijnen. Dus dat laat je liefst achterwege. Veelal lees je dat de muziek rustig genoeg dient te zijn, misschien zelfs zo dat je het niet meer bewust waarneemt, je weet wat er gaat komen en je een goed gevoel geeft.
Maakt Mozart je slimmer?
Het antwoord op de vraag: “Wordt je slimmer door naar Mozart te luisteren?” is eenvoudig: Nee. Hoe mooi zijn muziek ook is er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit waar is. Neemt niet weg dat vooral slimme mensen de muziek van Mozart op waarde schatten en intellectueel uitgedaagd worden door zijn ‘trompe l’oeils.’ Mozart houdt je voor de gek, laat je nadenken, en bij een volgende keer zie je wel dat deurtje waarvan je eerst dacht dat het er niet was. In modern Nederlands zou je het een ‘mindfuck’ noemen. Maar dat doen we natuurlijk niet. Zijn stelselmatig verrassen, zorgt er voor dat je nieuwe dingen leert.
Dus niet naar klassieke muziek luisteren?
Er is geen bewijs dat klassiek hierin anders is dan andere muziek en dus gelden dezelfde regels. Op basis van mijn eigen ervaringen wil ik wel mijn muziekkeuze met je delen. Onthoud wel, dit is een N=1 situatie, dus zonder het wetenschappelijk bewijs waar vaak om gevraagd wordt. Echter ik heb er mijn universitaire opleiding mee, of door, gehaald en daarnaast veel kennis van en ervaring met klassiek opgedaan. In mijn Top 10 staat muziek die zowel rust als energie geeft en tegelijkertijd ook gevoel van harmonie en inpsiratie opwekt. Dit zijn positieve en sterke emoties die mij het leren lichter hebben gemaakt. Overigens liet ik in de studiepauses geregeld een aria of ouverture knallen om even af te schakelen. Hoe dan ook, klassiek sterkte me in mijn zelfvertrouwen en dus mijn studieresultaten.
Top 10 Klassieke muziek om op te studeren.
- Berlioz – Symphonie Fantastique, op. 14. Je studie voelt aan als een betoverd bos waar het makkelijk verdwalen is? Dan geeft Berlioz je met deze compositie de handleiding hoe je dit tot een goed einde brengt.
- Mozart – Klarinetkwintet KV 581. Een meesterwerk van de kamermuziek dat bulkt van energie en vrolijkheid, zet je niet alleen in een goede stemming maar ook zo nu en dan op de verkeerde voet, leerzaam vermaak.
- Dvorak – Slavische dansen, op. 46. Laat je dansen en zwieren, geeft je de soeplesse om de lastigste theoriën lichtvoetig tegemoet te treden.
- Chopin – Walsen 1 tm 19, op. 18, 34, 42, 64, 69, 70. Een versierder uit Polen, behaagt je met elegante gedichten, hij geeft je ego een boost waardoor alles wat je leert een luchtig hapje wordt.
- Brahms – 1ste Strijkkwartet, op. 51. Daag je zelf maar eens uit, er is niemand die zoveel wiskundige formules in een korte tijd kan verwerken als Brahms, en jij dus ook als je hier naar luistert. Dit werk is intents en voedzaam.
- Mendelssohn – Concert voor viool en piano, MWV D4. Twee filosofen die een uur lang met elkaar argumenten uitwisselen, het gaat er gepassioneerd aan toe maar ze vinden uiteindelijk een mooi harmonie. (Op het randje, je gaat bijna meezingen)
- Bach – Goldbergvariaties, BWV 988. Geen dag zonder Bach, dus jij ook niet. In feite een meester in wiskunde die juist met contrapunten een geweldige harmonie vond. Verschaft je – inzicht en precisie.
- Beethoven – Romance nr. 1 voor viool en orkest, op. 40. Luister naar deze Romance en tank zelfvertouwen en oogst de energie die je voor je studie nodig hebt in een idyllische omgeving. Volg de viool die zich losmaakt van de menigte.
- Glass – Metamorphosis (Lavinia Meijer). Bijna meditatieve muziek die door het harpspel van Lavinia Meijer je in een trance brengen om alle stof goed in je op te nemen. Ontsnap aan Kafkaeske chaos door hier naar te luisteren.
- Paganini – Cantabile, M.S. 109. Statig, gedragen, ingetogen lied dat je kracht en zelfvertouwen geeft. Je weet dat je het kan.